2010 m. gegužės 23 d., sekmadienis


Rolando ir Aušros namas - irgi su pačių užsakovų darbu. Kruopštus ir gana greitas projektavimas. Vakarais - ramus sekančios dienos darbų apmąstymas, ryžtingi, bet apgalvoti sprendimai. Širdingi, neatsisakantys padėti kaimynai, daugybė įvairių žmonių besilankančių pažiūrėti namatytų statybų. Namas apie 130kv.m ploto, karkasas laiko tik perdangą ir stogą - sienos nenešančios. Karkaso statramsčiai apvalių medžių, sienos iš šiaudų briketų, iš abiejų pusių tinkuotos molio tinku. Stogas apšiltintas 10cm polistirolo sluoksniu, ir dar 40cm presuotų šiaudų, kurie su laiku taps pagrindu velėnai.
Henris Deividas Toro knygoje "Voldenas, arba gyvenimas miške" (tarp kitko, puikus statybų vadovėlis!) taip rašo apie savo namų statybos pradžią : "kovo gale aš pasiskolinau kirvį.." Taip, statybų pradžiai to užtenka.
Šiaip jau tokiai veiklai reikalingi trys dalykai : laikas, pinigai, įgūdžiai. Galima išsiversti su vienu iš jų ; turint įgudžių statyti savo namą ir užsidirbti gretimose statybose; turint pinigų samdyti statybininkus ir mokėti už konsultacijas; turint laiko - skaityti vadovėlius, dalyvauti talkose ir mokytis.

1 komentaras: