2010 m. gegužės 14 d., penktadienis

Kitokia statyba

Kitokia statyba vis labiau plinta pasaulyje. Kažkuriuo aspektu tai panašu į pokario partizaninį pasipriešinimą Lietuvoje. Tais laikais irgi buvo per prievartą brukama svetima, kvaila, neracionali tvarka. Ir dabar statybose - dažnai statoma vaikantis svetimų madų, neatsižvelgiant į ekonominę situaciją, gyvenimo būdą, klimatą.
Ir benraujant su žmonėmis, ir iš žiniasklaidos vis ateina informacija apie įvairius eksperimentus statybose. Vis populiarėja statyba iš šiaudų briketų, molio ir šiaudų mišinio (samano), grįžtama prie seniai žinomo pjuvenų betono. Statoma iš molio ir pjuvenų mišinio, armuojant lystelėmis ar žabais. Kažkas mūrija sienas net iš butelių, tačiau reikia pastebėti, kad tokia siena nebus šilta (buteliai tiktų tik masyviems nesmarkiai apkrautiems pamatams).
Galima pastebėti, kad eksperimentuotojai, priklausomai nuo nuo požiūrio į gamtos ir žmogaus santykį, vadovaujasi keliais principais:
-pigiausių medžiagų, technologijų panaudojimas, racionalumas.
-buities ir pramonės atliekų panaudojimas, statybinių medžiagų antrinis panaudojimas.
-maksimalus ekologiškumas neatsižvelgiant į kaštus.
Architektūros srityje įdomūs bandymai Amerikoje (žinutė "Lietuvos Ryte") Ten esama trobelių po 4000kv.m. didumo, bet randasi mada, ir net lenktynės - kas suprojektuos kuo mažesnį, bet patogų namelį. Apsritai dėl ekologiškumo galima būtų išskirti tokius požymius:
-"Švarios"(natūralios) medžiagos, sveikas mikroklimatas.
-Gaminti ir gabenti nedaug išteklių (vietinės, organinės medžiagos).
-Statyti - pigu (apsieinant be kvalifikuotos darbo jėgos, mechanizmų) ir greita.
-Mažos eksploatavimo išlaidos (nedaug kuro šildymui, pigus remontas).
-Nesudėtingi perplanavimai.
-Namui sunykus - aplinka neužteršiama.

Dar ne viskas kitokių statybų srityje atrasta ir išrasta - čia būtų erdvės visiems pasireikšti. Kiekvienas galėtų kurti pagal finansines ir fizines galimybes, pagal pasaulėžiūrą ir fantaziją. Tokia kūryba neštų darną sielon ir į tarpusavio santykius, leistų
lengviau atsikvėpti gamtinei aplinkai, spręstų būsto problemas. Tai galėtų būti jūsų bilietas į sveikesnį gyvenimą, į kitokių žmonių draugiją.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą